Beljakovine v hrani so pomembne za rast
Beljakovine v hrani so pomembne za rast človeka, dobro in pravilno delovanje vseh živih celic. Načeloma bi morale beljakovine v hrani predstavljati deset do petnajst odstotni delež. Optimalne količine so lahko individualno različne. Razlike so v energetskih potrebah, starosti, prehranskih načelih in kulturi ter v raznih drugih podrobnostih.
Beljakovine so življenjsko nujne
Besedi beljakovine in proteini sta eno in isto. Protein je grška beseda, ki izhaja iz protos. Kar pomeni prvi element. Proteini ali beljakovine v hrani so torej eno in isto. Zato se ob pogosto uporabljeni besedi proteini ne gre zmesti. Beljakovine v hrani omogočajo sklenjen beljakovinski krog. V našem telesu se izgrajujejo, propadajo in izločajo. V hrani nahajajoče se beljakovine se pretvorijo v aminokisline, te se absorbirajo in v telesu ustvarijo nove beljakovine. Beljakovine v hrani torej omogočajo obstoj beljakovinskega kroga. Najdemo jih v različnih živilih. Pogoste beljakovine v hrani so živalskega ali rastlinskega izvora. Živalske beljakovine v hrani so meso, perutnina, jajca, sir, jogurt in ribe. Rastlinske beljakovine v hrani so žitarice, zrnje, zelenjave, oreščki in druge rastlinske beljakovine. Prehranske navade so različne, poznamo različne pristope in tudi iz njih izhajajoče učinke oziroma biološke vrednosti. Kombinacija rastlinskih virov beljakovin v prehrani prispeva k višji biološki vrednosti. Tradicionalno znane so v slovenskih kuhinji, primer je kombinacija riža z grahom ali krompir s fižolom. Težave lahko nastanejo pri doseganju priporočljivih vrednosti ob izogibanju vsem živilom živalskega izvora. Zadostno količino beljakovin zagotavlja prehrana, ki vključuje kombinacijo beljakovin živalskega in rastlinskega izvora. Vegetarijanska prehrana slovi po uživanju zelenjave, sadja, zrnja, semen in žitaric. Vendar se tudi vegetarijanci med seboj ločijo, saj nekateri prehrani dodajajo tudi mlečne izdelke in jajca. Drugi vegetarijanci uživajo zgolj mlečne izdelke, najstrožji režim imajo vegani. Slednji odklanjajo vse beljakovine živalskega izvora. V količini in izvoru neustrezne beljakovine v hrani lahko povzročajo zdravstvene težave predvsem otrokom in nosečnicam.